Szamuráj kardot a következőképpen lehet tisztítani.
Gyors tisztítás
Egy tiszta, pamut textíliával kell letörölni a pengét szennyeződés után.
Alapos tisztítás
A szamuráj kardok általában nem rozsdamentes acélból készülnek, hanem kovácsolt, edzett acélból, emiatt könnyedén rozsdásodhatnak. A szamurájok úgy tartották, hogy a kardnak lelke van, emiatt tisztelni kell minden pillanatban. A tisztításnak pedig külön rituálét fejlesztettek ki. Ez a mai napig használatban van.
(uchiko - labdacs)
(mekugi nuki - rézkalapács)
(okatana teiregu - tisztító felszerelés)
Kard szétszedése
A kardot nem minden tisztításkor kell szétszedni teljesen. De néha nem árt.
Ennek a folyamata a következő. A markolatot (tsuka) egy, vagy két bambusz csap (mekugi) rögzíti a pengéhez.
A rézkalapács hegyesebb végével ezeket ki kell ütni. Ezután a markolatot óvatosan le kell húzni a markolattüskéről (nakagoról). A kézvédő és egyéb tartozékok rajta maradhatnak. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a penge tisztításakor.
Kard tisztítása
A pengét/ markolattüskét megtisztítjuk a régebbi olajtól, szennyeződéstől.
Ezután jön a púderezés.
Az uchiko egy labdacs, melyben szorosan összetömörített finomra őrölt kőpor van. (általában amilyennel a kardokat élezni szokták)
Ezzel végig ütögetjük a penge jobb oldalát, majd a tetejét és végül a bal oldalát is.
Utána ronggyal, vagy papírral a púdert erőteljes mozdulatokkal dörzsöljük el a pengén. Ez teljesen letisztítja az apróbb szennyeződéseket is.
Ezután a penge olajozása következik.
Ettől függően vagy a textilre csepegtetünk aztán hordjuk fel a kardra, vagy a kardra fújjuk rá közvetlenül és kenjük el.
Kard összeszerelése
Ha végeztünk a markolattüske tisztításával, a markolatot visszacsúsztatjuk és beleütögetjük a csapocskákat a helyükre a kalapács segítségével.
(részletesebb leírás: http://www.mjbtgyor.com/2015/12/kard-tisztitas-szakszeruen.html)